Összes oldalmegjelenítés

2011. február 5., szombat

Rákospalotai villák

Pest városának közelségét kihasználva az 1730-as évektől kezdve virágzó kertkultúra bontakozott ki Palotán. Palotai birtokából gróf Károlyi István 1831-től 65 hold területet adott bérbe pesti polgároknak, akik nyaralókat, vincellérházakat és serfőzőket építettek. Ezen a területen alakult meg később Újpest. Palotának újabb fellendülést az 1846- ban átadott Pest-Vác vasútvonal hozott. A település vasútállomása mellett " frissítő- és mulatóhely" épült társalgási és biliárdteremmel. A már Rákos-Palotának nevezett községet a vasút kedvelt kiránduló- és nyaralóhellyé tette. 
Forrás: www. bpxv.hu



A palota-újpesti vasút mindkét oldalán villanegyed épült. Már az  1850-es években megjelentek  ez első épületek  a vasúti sínpár  mentén. Az egyholdas kertek ára magas volt, csak jó módú emberek tudtak itt földet venni, villát építeni.
A mai XV. kerületi oldalon érdemes megemlíteni  az úgynevezett Püspök-villát , a  Grófi út és Pozsony utca kereszteződésében lévő telken /ma Pozsony út/  Első tulajdonosa gróf Sommariva (Somariva) Aurél volt, aki Ráday Gedeon kormánybiztos helyettese volt, Kastélyát a palotai Nyaralótelepen építette fel az 1840-es években. A kastélyt az 1860-as években /1866-ban?/  vásárolta meg Horváth Mihály püspök, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja, történetíró, a Kisfaludy Társaság elnöke, országgyűlési képviselő.  Jelenleg  leány-javítóintézetként hasznosítják  a romantikus stílusú épületet.


A Sommariva kastély /később: Püspök villa / Fotó: Buza Péter: Palotai tegnapok, Rákospalota, 1995. 49.p.

A mai XV. kerület  Énekes utca 9. számú telkén állt az  a tiszttartói lak, melyet később, - egyes információk szerint- az 1860-as években Reményi Ede, híres hegedűművész vásárolt meg, aki a vasút túloldalán lévő Parkvendéglőben is gyakran muzsikált , s akinek művészetét Liszt Ferenc is nagyra értékelte. A házat lebontották, fénykép nem maradt utána.
A nyaralótelep jelentős épületei a Villasoron, a vasút túloldalán /ma Budapest, IV. Vécsey utca/ illetve a mai XV. kerület Fő út- Bem utca - Morzsa utca által határolt területen épültek.  AZ 1880-as években mintegy ötszáz főre becsülhető azok száma, akik a nyári hónapokra rendszeresen kiköltöztek a nyaralókba.  Az 1910-es évekre a mai leánynevelővel szembeni oldalon is kialakult  egy  kétsoros villanegyed, de ezekre már a családi házas beépítés volt jellemző a nagy kertek ideje leáldozott.

XV. Sín utca: Blaha Lujza háza:


Eladásra kínálunk a XV.kerület, CSENDES, kertvárosi részén, egy tágas, jó elosztású, az 1900-as évek hangulatát idéző nagypolgári családi házat, 953 nm-es telken. A ház Blaha Lujza, majd Turay Ida otthonaként szolgált. A ház jelenleg egyszintes, de a felső szint könnyedén beépíthető( közművek felvezetve),így több generációs háznak is tökéletesen megfelel. 






A villa alaprajza:




Forrás: www.ingatlan.com





XV. Rákospalotán 1898-ban épült, korábban hírességek által is lakott villaépület 529 n-öles telken eladó. (azonosító: P11196)

Rákospalota villanegyedében, csendes, nyugodt, romantikus környezetben, 1898-ban épült, nettó 240 nm-es alapterületű kúria 1906 nm-es (529 n-öl) telken eladó. 
Tágas, 50 nm-es nappalija, ezenkívül 3 tágas szobája van, az étkezőből kiléphetünk a 30 nm-es fedett teraszra. Fokozza a kényelmet a 2 fürdőszoba, és egy 10 nm-es gardrobszoba.
A tetőtérben nettó 200 nm beépíthető. Az épület alatt kb .50 nm-es pince húzódik.
A telek méreténél fogva nagy lehetőségek rejlenek benne, kialakítható akár panzió, cégközpont, magánrendelő, magánóvoda, stb.
Ajánlom ezt az ingatlant egy nagyobb család részére, olyanoknak, akik szeretik a romantikus környezetet, vállalkozó szelleműeknek, akik meglátják környezetükben a különböző vállalkozási lehetőségeket.
  • Össz. alapterület: 270 m²
  • Helyiségek: közlekedő, nappali, 3 szoba, gardróbszoba, konyha, étkező, kamra, 2 fürdőszoba, padlásföljáró, fedett terasz. Kb. 55 nm-es pince.
  • Belmagasság: 3.80 m

Lujza-lak Rákospalotán
Forrás: www.panoramio.com



Bp. XV. ker. villa
Forrás: www.panoramio.com


Bp. XV. ker. villa
Forrás: panoramio.com


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése