Összes oldalmegjelenítés

2011. február 22., kedd

Villasor 4.: Neruda család

Egy  lakó a Neruda gyerek szomszédja volt a Villasoron. A Neruda családról nagyon kevés emlék maradt fent: 


Neruda Nándor ?
Neruda Nándor: (gyógyszer-nagykereskedő, diplomata, perui főkonzul) 1879-1936
           /ifj., Neruda Nándor?/
dr. Neruda Nándor 1905-1933 /?/


A Neruda család híres üzlete, a Neruda-drogéria  a pesti Belvárosban volt, a mai Kossuth Lajos utcában.

Linkek:

1. 1889-ből
http://epa.oszk.hu/00000/00030/01868/pdf/01868.pdf



Neruda Nándor. Céges levelezőlap, Gyógyfű vegyszer és illatszer-üzlet Forrás: www.axiart.com



Drogéria az Aranyméhkashoz
Ha a századfordulón élt dáma napjainkban betérne a boltba, bízvást otthon érezné magát
2002. február 6. 01:00

Deák Attila
Neruda Nándor 1872-ben a Hatvani (ma Kossuth Lajos) utca 7. szám alatt gyógyfűszer- és illatszer-nagykereskedést, azaz drogériát nyitott. Tizenhét évvel később üzletét az újonnan felépített vasáruházba, a Hatvani utca 9. szám alá költöztette át. Ebben a belvárosi házban, ugyanebben az üzlethelyiségben napjainkban is drogéria működik.

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel
Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on Csiripelés Twitter-re Küldés e-mailben
A Hatvani, illetve később Kossuth Lajos utcát ugyanis átszámozták; a fővárosban szokásos módon a jobb oldalra kerültek a páratlan, a bal oldalra a páros számok. Így lett a 9-es számból 10-es.
Ha a századforduló idején élt egykori dáma napjainkban betérne a boltba, bízvást otthon érezné magát a ma már műemléknek nyilvánított nemes vonalú polcok és pultok között. Bizonyára gyönyörködne a most is az üzlet közepén álló míves kályhában. Bármilyen hihetetlen, a két világháborút, a többszöri politikai kurzus- és rendszerváltást, a több mint száz évet szinte nyomtalanul élte túl az üzlet. Napjainkban a kályhával szemközti falon egy réztábla hirdeti: „Drogéria az Aranyméhkashoz, alapította 1872-ben Neruda Nándor cs. és kir. udvari szállító, kereskedelmi főtanácsos. A gyógynövény exportot bevezette fia, ifj. Neruda Nándor, m. kir. kormányfőtanácsos, perui konzul. A céget tovább vitte fia, dr. Neruda Nándor okleveles gyógyszerész.” Az emléktáblát az alapító Ottawában élő unokája állította 1995-ben.
A Neruda-féle drogéria az 1800-as években nemcsak napjaink háztartási és illatszerboltjainak feladatát látta el, hanem gyógynövényüzletként is üzemelt. Vaskos árjegyzéke 150 oldalt is kitett, oldalanként 500 árucikket tartalmazott. Mindez nagy forgalmat biztosított a divatos és előkelő boltnak. Nagy üzletnek bizonyult a gyógynövények teljes szortimentben való árusítása. Nerudának a Telepy utcában gyógynövény-feldolgozó laboratóriuma is volt, ahol korszerű gépekkel szárították, keverték a szarkalábvirágot, a fagyöngyöt, a borsmentalevelet, a zsurlót, a macskagyökeret és még számtalan gyógynövényt. A század első évtizedeiben egyre divatosabb lett a minden bajra enyhülést kínáló gyógynövények, füvek használata.
Később a gyógyszer-készgyártmányok iránt növekedett meg az érdeklődés, s a konkurencia egyre több saját készítésű kozmetikumot kínált. Ekkoriban már az alapító fia vezette az üzletet, aki az új helyzetben nem bizonyult elég rugalmasnak, s eladta a boltot a harmincas évek legsikeresebb szakmai vállalkozásának, a Molnár és Moser cégnek, amely csak nevében őrizte az alapítók nevét. A tulajdonos, Bartha István gyógyszerész nagy energiával látott birodalma fejlesztéséhez, s minden szakmába vágó üzletet igyekezett felvásárolni. Exportját tovább növelte, francia kozmetikumokat importált, sőt licenceladásra és -vételre is hajlandó volt. A második világháború után Bartha István birodalma összeomlott, de a Kossuth Lajos utcai üzlet továbbra is drogériaként hirdette magát, s más boltokkal ellentétben itt még az ötvenes-hatvanas években is mindig lehetett valami különleges, minőségi kozmetikumot vásárolni.
Egykori bolti alkalmazottak visszaemlékezéseikben elmondták, hogy voltak időszakok, amikor szinte testükkel védték a bolt neoreneszánsz stílusú, faragott berendezését. 1984-ben nem lehetett tovább halogatni a bolt felújítását. Be kellett szerelni a korszerű fűtést, de díszként meghagyták az angol Heating örökégő kályhát. A korszerű fűtés bevezetésével a pincében tágas raktárhelyiséget nyertek, s így az üzlet mögött felszabadult egykori raktár helyén a napi cikkek eladására önkiszolgáló részleget alakítottak ki. A felújítás során eltűntek a szocreál stílusú neon falikarok, helyettük egyedi lámpákat szereltek fel. Az egy évszázaddal ezelőtt bevezetett slágercikkek, a gyógyteák sokasága ismét kapható a drogériában. Ezeket is szívesen vásárolják a törzsvevők, miközben ismerkednek a divatos, exkluzív parfümökkel, s közben ki tudja, hányadszor gyönyörködnek a bolt páratlan berendezésében.

/Forrás: Magyar Nemzet/
Rossz hír, hogy bezárták a Neruda Drogériát. Bemutattam régen (a 91. adásban, 1995. október 29-én), hogy az egyetlen, ilyen típusú megmaradt üzlet Budapesten. A nagyon kevés üzletek egyike, amely az építésekor, a létrehozásakor benne elhelyezett bútorokkal üzemelt máig is. Benéztem , egy szál csillár ég mindössze, megvilágítja azt, amit kívülről, a kirakatüvegen át föl lehet venni, vagyis azt, hogy megvannak még a régi bútorok. Neruda Nándor 1872-ben alapította drogériáját, amely 1889-től, tehát 115 éve ezen a helyen működött. Előttem teljes rejtély, hogy az Azúr vállalata miért zárta be ezt a patinás üzletet. Mindenütt a világon büszkén használnák tovább. De itt a Kossuth Lajos utcában bombaként hatott a hír, hogy a baloldali szomszéd üzletben, a modern boltban árusítanak Azúrék. Egyébként a Neruda Drogéria jobb oldalán működik még egy drogéria, a Rossman. Vagyis kell ilyen profilú bolt itt a Kossuth Lajos utcában. Csak a patinás, gyönyörű berendezés nem kell. Ki érti ezt?
/FORRÁS:   http://www.tvarchivum.hu/?id=2679 /

 Kossuth Lajos utcai egykori Neruda drogéria nyitva van, de már nem illatszerbolt, hanem az ajkai üveggyár üzlete. A szép, kékes színű kristályok jól megtalálták a helyüket a patinás polcokon. Megvan még a régi kályha is, a bolt közepe táján pedig a falon egy réztábla hirdeti a bútorzat védettségét. A Kígyó utcából jött át ide a kristálybolt.


/Forrás: www.nol.hu   cikk 2008-ból Csordás Lajos szerző cikkéből részlet/

Munkaanyag a műemlékké nyilvánításról:
http://www.nefmi.gov.hu/letolt/elektronikus_ugyintezes/muemlek_terv_080130.pdf
Részlet az anyagból:


A Kossuth Lajos u. 10. szám alatti épület (18. §) feltehetően 1898-ban épült Korb Flóris és
Giergl Kálmán építészek tervei szerint. Az épület a neves építészpáros jól ismert, frekventált
helyen lévő, mégis kevéssé elismert épülete, mely historizáló és belga szecessziós
stílusjegyeket hordoz, emellett az utca páros oldalán egymás mellett álló három, nagy
földszinti üzletportállal bíró és a vasszerkezetet a mezzanin szintjén megmutató,
századfordulós épületsor középső eleme. Az épület földszintjét a Neruda Drogéria
neoreneszánsz faburkolatos, hosszú üzlethelyisége és kiszolgáló helyiségei foglalják el. A
századfordulón Neruda Nándor által működtetett „gyógyfűszer és illatszer nagykereskedést”
az I. világháború idején a Molnár és Moser cég vette át, majd az üzlet az 1950-es évektől az
Azúr Kereskedelmi Vállalat boltjaként működött tovább. Berendezését 1972-ben védetté
nyilvánították. Az üzlet néhány éve üresen áll, hasznosítását tervezik. Az épület emeletein
magánlakások találhatók.




A családtagok:


Neruda Nándor

fia: /ifj.Neruda Nándor/: síremléke a Kerepesi úti temetőben

Dr.Neruda Nándor gyógyszerész 1905-1933

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése